Close
Aleea Perlei, nr. 6 (CARTIER ALBERT PLOIEŞTI)   107071 - sat Ploieştiori, comuna Blejoi, judeţul Prahova (ROMÂNIA)
Luni - Duminică 8:00 - 20:00

INSTRUCTIUNI de transport, montaj, intretinere Arcuri cu gaz (gas springs) Stabilus GmbH

Arcurile cu gaz Stabilus GmbH sunt proiectate astfel încât să efectueze aproximativ 50.000 de cicluri de acționare cu o cursă completă, fără probleme, la temperaturi ambiante de la -30°C pana la +80°C (este posibilă o expunere scurtă de max. 1 oră, la 110° C).

Pentru o durabilitate mai mare a Arcurilor cu gaz Stabilus, va recomandăm următoarele:

Recomandări montaj.  În principiu, un arc cu gaz trebuie montat cu cilindrul de presiune în sus și tija de piston în jos, deoarece în interiorul cilindrului se află o cantitate de ulei care are funcția de lubrifiere a pistonului și a sistemului de ghidaj.

Dacă arcul este montat greșit (cu cilindrul în jos și tija de piston în sus), elementele de etanșare nu sunt lubrifiate corespunzător și crește riscul de uzură. În timp, efectul arcului scade devenind din ce în ce mai slab.

Nu se trage de arcurile cu gaz Stabilus în lateral. Arcurile își ating durata maximă de viață doar dacă sunt supuse mișcărilor în linie dreaptă. Dacă se trage de ele în lateral sau sunt îndoite/încovoiate, își pierd din rezistentă foarte repede. Este strict interzis ca aceste arcuri să fie folosite ca bare de sprijin/mânere de susținere.

Scântei și stropi de metal topit. Tija de piston este concepută special cu un finisaj fin și lucios. Acest lucru este foarte important pentru a asigura un efect complet de etanșare. Asadar este foarte grav dacă ardeti tija de piston și/sau o stropiți cu metal topit. Asigurați-va ca arcul cu gaz este complet acoperit cand executati astfel de operații.

Suprafețe aspre prin vopsire. Când vopsiți este posibil să sară stropi pe piston iar rezultatul va fi o suprafață aspră care va afecta etanșarea, astfel vor avea loc pierderi de gaz, presiunea din cilindru va scădea, ceea ce va conduce la slăbirea arcului.

Asigurati-vă că arcul cu gaz este acoperit cu o pânză când vopsiți. În niciun caz nu folosiți bandă adezivă deoarece aceasta crează mici asperități pe suprafața lucioasă a tijei pistonului. Cel mai sigur este să demontați arcul cu gaz.

Dispozitiv de siguranță contra răsucirii/deșurubării. Atât capătul de prindere de la tub cât și cel de la tija pistonului nu ar trebui să se desfacă singure. Dacă observați că acestea nu sunt înșurubate corespunzător (fixe), corectați acest lucru. Nu strângeți prea tare. Dacă ignorați aceste recomandări, sistemul de etanșare are de suferit.

Nu ungeți tija de piston cu vaselină sau ulei. Nu ungeți tija cu vaselină sau ulei, deoarece acestea atrag praful care este mai apoi introdus în cilindrul de presiune, afectând sistemul de etanșare. Datorită procesului de extensie/retracție al arcului cu gaz, aceste particule pot lăsa urme pronunțate pe suprafața tijei pistonului.

Mișcarea continuă este interzisă. Nu trebuie ca arcul cu gaz Stabilus să vibreze continuu, fiecare vibrație determină procesul de extensie/retracție a pistonului (chiar dacă nu este unul complet). Din acest motiv trebuie evitate vibrațiile continue. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci asigurati-vă că arcul este suficient de puternic să reziste la greutatea trapei/capacului etc.

Înlocuirea arcurilor în pereche. Arcurile cu gaz trebuie întotdeauna folosite în pereche. Înlocuirea doar a unui arc nu are nici un sens, deaorece ambele arcuri trebuie să fie la fel de rezistente. În caz contrar, noul arc se va „lăsa” mult mai repede.

Depozitarea corectă. Arcurile cu gaz Stabilus trebuie depozitate pe verticală și exact în aceeași poziție în care vor fi montate, așadar cu cilindrul de presiune în sus. Uleiul se va distribui, în acest fel, pe toate componentele sistemului de etanșare, ceea ce va împiedica „uscarea” garniturii de etansare.